Een hypotheek voor een bedrijfspand is net wat anders dan een hypotheek voor een huis. Toch zijn er best wat overeenkomsten tussen beide. Een hypotheek bedrijfspand gebruik je natuurlijk voor een bedrijfspand. Of dat nu voor je startende onderneming is of een nieuw pand voor een groot bestaand bedrijf. Het gaat dus niet om een pand met een woondoel. We vertellen je meer over hoe een hypotheek bedrijfspand in elkaar steekt en waar je rekening mee moet houden als je zo’n hypotheek af wil sluiten.
Eigen geld inleggen
Allereerst heb je eigen geld nodig. Dat hoeft niet per se echt je eigen geld te zijn, het kan bijvoorbeeld ook op een andere manier gefinancierd worden, zoals met crowdfunding. Een hypotheek bedrijfspand krijg je voor maximaal 70% van het aankoopbedrag. De overige 30% van de kosten zul je dus zelf moeten verzorgen. Dat kan uit je eigen vermogen zijn, maar kun je ook op een andere manier bij elkaar rapen. Als je zelf geen geld inlegt voor de koop van een bedrijfspand, krijg je van de bank ook geen hypotheek.
Hypotheekrente
Net als bij een koophuis, heb je bij een bedrijfspand te maken met hypotheekrente. Dit heet dan de bedrijfshypotheekrente. Het bestaat niet alleen uit de basisrente, maar er komt nog een debiteurenopslag bovenop. Deze heet ook wel de risico-opslag. Daardoor verschilt het per bedrijf en ondernemer wat de precieze hypotheekrente voor een bedrijfspand wordt. De basisrente is natuurlijk hetzelfde percentage, maar de risico-opslag maakt het verschil. Deze wordt door de bank waar je de hypotheek bedrijfspand aanvraagt bepaald.
Risico-opslag
Net als een bank dat doet bij een particulier die een huis koopt, wordt er bij een hypotheek bedrijfspand gekeken naar wat je kunt betalen als bedrijf of ondernemer. Er wordt gekeken naar de ervaring, het aantal actieve jaren van het bedrijf en het vermogen. Aan de hand van die gegevens wordt de risico-opslag bepaald. Dat is dus wat je extra betaalt over de basisrente. Een bedrijf dat al langer bezig is en het goed doet, zal minder risico-opslag betalen dan een starter aan het begin van zijn of haar bedrijf.
Soort hypotheek
Doorgaans wordt een hypotheek bedrijfspand afgesloten voor 10 of 20 jaar. De minimale looptijd voor een bedrijfshypotheek is 5 jaar. Net als bij de aankoop van een huis, zijn er bij de aankoop van een bedrijfspand twee soorten hypotheken die vaak gebruikt worden: de lineaire en annuïteitenhypotheek. Bij de eerste vorm, de lineaire hypotheek, worden de maandlasten steeds lager, omdat het rentebedrag steeds lager wordt. Bij de tweede vorm blijf je maandelijks hetzelfde aflossen. Wat een betere optie is, hangt natuurlijk af van wat je verwacht van je bedrijf en wat je kunt missen op maandelijkse basis.
Meer weten? Kijk op FinaForte.nl