Leningen

Vier handige tips om de laagste hypotheekrente te krijgen

Iedereen droomt er natuurlijk van om een huis te kunnen komen. Echter stijgen de prijzen van huizen steeds meer en wordt het kopen van een huis dus steeds lastiger. Gelukkig heb je in Nederland de mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten om een woning toch te kunnen financieren. Over het geld wat je leent bij een hypotheek, moet je natuurlijk wel een bepaalde rente betalen. Echter kan je deze lening over een periode van tientallen jaren terugbetalen waardoor het toch enorm interessant is. Wanneer je op zoek gaat naar een hypotheek, dan zul je natuurlijk op zoek gaan naar de hypotheekverstrekker die de laagste hypotheekrente voor jouw situatie kan aanbieden. Echter zijn er ook nog een aantal trucjes hoe jij ervoor kan zorgen dat je een lagere hypotheekrente krijgt. In dit artikel vertel ik daar meer over.

Opbouw van de hypotheekrente

Om erachter te komen hoe je aan een lage hypotheekrente kunt komen is het handig om de opbouw van de hypotheekrente in kaart te hebben. Elke hypotheekverstrekker kan zelf de hoogte van de rente bepalen, maar over het algemeen zien we dat de hypotheekrente wordt opgebouwd uit de volgende onderdelen:

–          De hypotheekverstrekker heeft het geld niet liggen en moet het geld dus inkopen bij een centrale bank. Over dit geld moeten zij zelf ook een bepaalde rente bepalen. Aangezien ze dit geld moeten terugverdienen zit dit doorberekend in de hypotheekrente die jij betaalt.

–          De hypotheekverstrekker weet nooit voor 100% zeker of jij het geleende geld wel terug kunt betalen. Dit wil dus ook zeggen dat ze een risico nemen. Hoe groter het risico is dat ze nemen, hoe groter percentage ze aan hypotheekrente zullen toevoegen om het risico in te dekken.

–          De overige kosten van de hypotheekverstrekker. Het bedrijf heeft zelf ook standaard kostenposten, zoals het personeel, de marketing en het pand. Dit geld moet ook worden terugverdient en zal worden meegerekend in jouw hypotheekrente.

–          De winst die de hypotheekverstrekker wil maken op jouw lening. De winstmarge wat ze toevoegen kunnen de geldverstrekkers zelf bepalen.

Vier handige tips

Iedereen wilt natuurlijk zo goedkoop mogelijk uitkomen. Het is dan ook handig dat je de hypotheek met de laagste hypotheekrente vindt. Met de volgende vier tips kan jij enorm veel geld besparen.

Tip 1 – Vergelijken

Het belangrijkste is om de verschillende hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. Er zijn enorm verschillende hypotheekverstrekkers in Nederland die allemaal willen dat jij een lening bij hun afsluit. Door de grote concurrentiestrijd zullen sommige hypotheekverstrekkers aantrekkelijke deals hebben die goed aansluiten bij jouw persoonlijke situatie. Om te kijken welke van deze verschillende aanbieders het beste bij jou past, kun je alle aanbieders tegenwoordig makkelijk met elkaar vergelijken online.

Tip 2 – Eigen inbreng

Wanneer je een woning gaat kopen kan het inleggen van eigen vermogen een positieve bijdrage hebben op de hoogte van de hypotheekrente. Voor banken is het namelijk een goed teken wanneer je al geld hebt gespaard om een woning te kunnen financieren. Naast de lagere hypotheekrente die je zult krijgen is het natuurlijk ook gewoon aantrekkelijk omdat je hierdoor niet maximaal hoeft te lenen.

Tip 3 – Sloof je uit

Over het algemeen vindt niemand het fijn om te pronken over hoe veel hij of zij verdient. Het is erg privé en gaat eigenlijk niemand wat aan. Toch kan het pronken over je salaris een voordeel hebben wanneer je geld wilt lenen. Wanneer je kan laten zien dat je een goed en stabiel salaris hebt, dan laat je eigenlijk zien dat je het geleende geld ook terug kan betalen. Hierdoor ben je dus een kleiner risico voor de bank en zullen ze een lagere hypotheekrente hanteren.

Tip 4 – Advies op maat

Weet je zelf echt weinig over geld lenen en hypotheken? Dan raad ik je aan om een advies op maat te vragen bij een expert. Het gaat namelijk over een van de grootste financiële beslissingen die je in je leven gaat maken. Wanneer je een hypotheekadviseur inschakelt om je te helpen weet je zeker dat je een hypotheek vindt die goed bij je past en een lage hypotheekrente heeft. Hiernaast krijg je gedurende het gehele proces de hulp die je nodig hebt waardoor je stomme fouten zal voorkomen.

Het afsluiten van een hypotheek is erg belangrijk. Heb je een droomhuis op het oog? Dan moet je er zeker van zijn dat je geen overhaaste beslissingen neemt, maar rustig op zoek gaat naar een hypotheek die goed bij jouw situatie past.

Similar Posts