Financiën en Verzekeringen

Extra hypotheek voor verbouwing, is dat mogelijk?

verbouwen hypotheek

Dit artikel gaat in op de vraag of de kosten van het verbouwen onder een hypotheek kunnen vallen. Wat zijn daarbij de opties.

verbouwen hypotheek

Hypotheek verhogen

In dit geval heb je bij je hypotheek al rekening gehouden met een toekomstige verbouwing. Dat betekent dat er daarbinnen enige financiële ruimte beschikbaar is en dan kan die hypotheek worden verhoogd zonder betrokkenheid van een notaris. Zo’n hypotheek wordt een hypotheek met een hogere hypothecaire inschrijving aangeduid. Een verhoogde inschrijving kost echter wel meer. Wil je extra lenen, dan bepaalt de hypotheekverstrekker welk maximumbedrag van toepassing is. Ze bepalen welke maandlasten door je te betalen zijn. Ze kijken naar je actuele inkomen en de huidige waarde van de woning. Vaak dien je een werkgeversverklaring over te leggen en een nieuwe taxatie. Vanwege de kosten is deze optie niet aantrekkelijk voor kleine leningen. Vaak is een persoonlijke lening dan te prefereren.

Tweede hypotheek

In principe is het mogelijk om een hypotheek te verhogen, mits aan de gebruikelijk voorwaarden voor een hypotheek wordt voldaan. Er moet een nieuwe notariële acte worden opgemaakt. Een tweede hypotheek voor een verbouwing wordt ook wel een verbouwingshypotheek genoemd.

Hypotheek oversluiten

Als de hypotheekrente voldoende is gezakt, dan kan het interessant zijn om, ondanks allerlei kosten, de hypotheek over te sluiten. Dan kan je ook op dat moment desgewenst je verbouwing meefinancieren.

Bouwdepot

Een zogenoemd bouwdepot is een aparte rekening bij een hypotheek, waaruit de kosten van een verbouwing worden betaald. De aflossingen daarvan worden bij die van de hypotheek opgeteld. Doorgaans bestaat een bouwdepot niet langer dan twee jaren. Als daarna nog geld in het depot zit, dan wordt dat bedrag van de hypotheek afgetrokken. Als de verbouwing daarvoor al is afgerond, dan kan je zelf de rekening opzeggen.

Conclusie

We zijn ingegaan op de vraag of de kosten van het verbouwen hypotheek kunnen vallen en hebben vier opties daarvoor gegeven. Daarbij zijn we met name ingegaan op de optie van hypotheek verhogen.

Similar Posts