Er zijn in Nederland jaarlijks veel ongevallen in het verkeer. In een deel van deze gevallen is het simpelweg een vervelende samenloop van omstandigheden. Daarentegen is het ook vaak zo dat één van de partijen die betrokken zijn bij het ongeluk als de ‘schuldige’ kan worden aangewezen. Het is per aanrijding erg verschillend wat de reden van de aanrijding is. Soms gaat het simpelweg om een stuurfout, maar in andere gevallen worden de verkeersregels genegeerd.
De gevolgen van een ongeluk
Een ongeluk op de weg kan vervelende gevolgen hebben. Hierbij kan het gaan om verschillende soorten gevolgen. Allereerst is de kans aanwezig dat je letselschade hebt opgelopen. Hoe ernstig deze schade is, is natuurlijk afhankelijk van de ernst van het ongeluk. Bij de meeste aanrijdingen gaat het gelukkig enkel om blikschade, maar je kunt ook fysieke schade oplopen bij een aanrijding. Soms is het zelfs zo dat mensen die te maken hebben gehad met een lichte aanrijding maanden later nog steeds last hebben van de letselschade die zij hebben opgelopen. Vaak gaat het hierbij om klachten in de nek of klachten die kunnen wijzen op een hersenschudding. Dit is erg vervelend voor degene die hier last van heeft. Als het hierbij gaat om de schuldige, krijgt diegene hier geen vergoeding voor. Wel is het voor mensen die juridisch gezien niet de schuldige zijn in sommige gevallen wel mogelijk om hier een schadevergoeding voor te krijgen.
Wie is er aansprakelijk?
Het is van belang om na het meemaken van een aanrijding direct een schadeformulier in te vullen. Dit is een formulier van de verzekering waarop beide partijen uitleggen wat er in hun ogen is gebeurd. Er is dan een getuige nodig die bevestigt dat alles op de manier is gelopen zoals er verklaard door de betrokkenen. Door uit te vinden wie aansprakelijk is voor het ongeval, kun je er achter komen of je eventueel recht hebt op een schadevergoeding.
Juridische stappen nemen
Als je er achter bent gekomen dat je niet aansprakelijk bent voor het ongeval, is het mogelijk om juridische stappen te nemen. Het is dan wel prettig om hierbij hulp te krijgen van een jurist of advocaat. Je kunt dan bijvoorbeeld de hulp van een letselschade advocaat Amsterdam inschakelen. Op die manier weet je zeker dat je geen letselschadevergoeding misloopt doordat je niet goed op de hoogte bent van de wet. Het is namelijk lastig om precies te weten waar je recht op hebt als je niet zoveel kennis hebt van de wet. Je kunt er dan het best voor kiezen om een letselschade advocaat in te schakelen aangezien dit iemand is die gespecialiseerd is op het gebied van letselschade door verkeersincidenten of door andere ongevallen.