Vloer

Voor- en nadelen van laminaatvloeren

Laminaat is een kunststof materiaal dat gebruikt wordt als vloerbedekking. De toplaag bestaat uit melamine. Die is bepalend voor de mate waarop er slijtage plaatsvindt. De laag daaronder bevat een print van een houtmotief. Die print bepaalt de uitstraling van de vloer. Bij een goede kwaliteit vloeren is de print zo goed, dat niet kan worden onderscheiden of je een vloer hebt van laminaat of een echte houten vloer. De stroken laminaat zijn soms voorzien van 2 of 4 groeven. Optisch zorgt dat voor het effect van planken.

Vloerverwarming

Een vloer van laminaat wordt gelegd door de stroken materiaal aan elkaar te klikken. De vloer wordt gelegd op een ondervloer. Dat helpt met name om het geluid van het lopen op de vloer flink te dempen. Vloerverwarming en laminaat gaan uitstekend samen. Als er onder een vloer een vloerverwarming zit nodigt dat uit om op sokken of blote voeten te lopen, omdat de vloer heerlijk warm aanvoelt. Bij het leggen van laminaat moet je de ondervloer wel afstemmen op de vloerbedekking. Er moet dan een materiaal worden gekozen dat de warmte goed geleidt. Als je dat niet doet werkt de ondervloer als isolatie en wordt het minder warm in de ruimte.

Zelf leggen of uitbesteden?

In principe is het kliksysteem waarmee een vloer wordt gelegd niet zo vreselijk ingewikkeld. Een handige klusser kan zo’n vloer zelf best leggen. Maar elk merk hanteert zijn eigen kliksysteem en daar hoort een bepaalde legmethode bij. Als je daar wat minder zelfverzekerd over bent kun je het leggen van de vloer het beste uitbesteden aan professionals. Die beschikken over het juiste gereedschap om het laminaat van elke leverancier op maat te snijden. Als je het leggen uitbesteedt ben je verzekerd van een goed gelegde vloer.

Aandachtspunten

Bij het succesvol leggen van een laminaatvloer moet rekening worden gehouden met een aantal dingen. Ten eerste is het absoluut noodzakelijk om het laminaat minimaal 1 of 2 dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waar het komt te liggen. Het laminaat heeft dan de tijd om zich aan te passen aan de temperatuur en de vochtigheid. Deze vloeren worden zwevend gelegd. Als de stroken niet zijn geacclimatiseerd kunnen ze na het leggen gaan uitzetten of krimpen, waarbij de klikverbinding kapot gaat. Dat kan niet worden hersteld. Er zijn voorbeelden waarbij uitzetting van het materiaal de oorzaak was dat er een geheel nieuwe vloer moest worden gelegd.

Groot assortiment

Met name vanwege de concurrentie met PVC vloeren is er veel aan de ontwikkeling van nieuwe varianten laminaat gedaan. Daardoor is het assortiment nu zeer uitgebreid. Er zijn grote verschillen in kwaliteit, in breedte en lengte van de stroken en in de motieven. Je kan kiezen voor allerlei kleuren eiken, maar ook voor laminaat in egale grijze of witte kleuren. Nieuw zijn betongrijze tegels. Om te ervaren welk soort vloer het beste bij jou past kun je naar een showroom gaan. Daar zijn de producten te zien en te voelen, en uiteraard te bestellen.

Tip: LAB21

Similar Posts