Financiën en Verzekeringen

Inspelen op financiële veranderingen doe je zo

Het leven is een continuüm van veranderingen. Constant is de wereld aan het veranderen, vaak heb je dit niet eens door. Soms ook wel, en dan is het handig dat je hierop kunt inspelen. De mens van tegenwoordig houdt namelijk heel erg van zekerheid, van een vertrouwde omgeving en van een veilige zone. Het is daarom al helemaal fijn om te kunnen inspelen op veranderingen die nog moeten komen. Je moet ze dan nog wel zien aan komen, maar dat is een ander verhaal. Daar gaan we het niet over hebben in deze blog. Waar we het wél over gaan hebben, is hoe je inspeelt op financiële veranderingen. Het liefst nog voordat de kans voorbij is, zodat je er optimaal van kunt profiteren. Hoe je dit doet? Dat lees je natuurlijk hier. We geven je in heldere taal enkele stappen die je kunt nemen om dit voor elkaar te krijgen.

Overwaarde van je huis

De huizenmarkt is de afgelopen jaren parabolisch gestegen en dat is niet gek. Er is een massaal tekort aan huizen en de Nederlandse bevolking blijft groeien. Daarnaast is de grootste oorzaak van de huizengekte nog wel de financieringsruimte. Dit betekent simpel gezegd de ruimte die mensen hebben, financieel gezien, om een huis te kunnen kopen. Omdat je de afgelopen jaren zo exorbitant veel kon lenen bij de bank, had je de kans om flink mooi te gaan wonen. Kon je dit gemakkelijk betalen? Dan zat overbieden er ook nog wel in. Iedereen kon veel lenen, jij was niet de enige. Dit betekent een biedingsoorlog, maar dan op nationale schaal. Dit zorgde ervoor dat de huizenmarkt is ontploft. Het kan daarom goed zijn dat je overwaarde huis een flink bedrag is. Steeds meer mensen worden behoorlijk sceptisch over het al dan niet verder stijgen van de huizenprijzen en we zien al steeds meer afkoeling plaatsvinden. Het is daarom wellicht aan te raden om je huis te verkopen, de overwaarde te cashen, in de tussentijd te huren en als de boel een beetje tot rust is gekomen weer wat nieuws te kopen.

Rente vastzetten

Omdat de rente beetje bij beetje verder stijgt (dit is ook een teken dat de huizenmarkt gaat dalen, de financieringsruimte wordt kleiner) is het misschien handig om je rente vast te zetten. Je kunt eens kijken bij de rente hypotheek verwachting om te kijken of dit slim zou zijn. Het is hoe dan ook verstandig om je opties te verkennen, dit kan nooit kwaad. 

Similar Posts