Nieuws

Verandering op de beurs? Zo ga je ermee om

Beleggingsapp

Er bestaat niet zoiets als een recessiebestendige belegging, maar sommige soorten aandelen, fondsen en strategieën kunnen uw portefeuille helpen een economische neergang beter te doorstaan.

Uitdaging

Tijdens een recessie of economische neergang kan het zowel uitdagend als stressvol zijn om uw geld te beleggen. Bepaalde beleggingen, zoals aandelen, kunnen risicovoller zijn in een neergaande markt.

Sommige beleggers kiezen ervoor het dan uit handen te geven

Als u bijvoorbeeld gewend bent in Japanse of Koreaanse aandelen te beleggen omdat u affiniteit heeft met deze economieën, dan bent u vatbaar voor economische recessies die zich alleen in dat deel van de wereld afspelen.

Aan de andere kant, als u zich uitsluitend richt op aandelen binnen de EU, is een afwisseling zoals Aandelen Nintendo misschien het overwegen waard.

Timen?

Beleggen tijdens een recessie kan ertoe leiden dat u probeert de markt te timen wanneer de aandelenkoersen laag zijn en dalen, in de hoop dat de aandelen snel zullen herstellen. In de praktijk is dit zeer lastig te bereiken.

Zelfs na de financiële recessie toen huizenprijzen daalden was het voor sommigen nog pittig om winst uit deze dip in vastgoedprijzen te halen door een huis te kopen op de hoop het daarna met winst te verkopen. Men weet tenslotte nooit wanneer het dal echt bereikt is!

Horizon

De meest effectieve manier om uw geld in een recessie te beheren, kan echter afhangen van verschillende factoren, waaronder uw risicotolerantie en tijdshorizon.

U kunt het saldo van uw bezit wijzigen wanneer u merkt dat de prijzen dalen. Vervolgens balanceert u uw posities of brengt u uw activaspreiding terug naar de oorspronkelijke doelstellingen. Op die manier is het mogelijk om de portefeuille door een recessie te loodsen.

Voorbeeld van verdeling

Als uw portfolio moet bestaan uit bijvoorbeeld 60% aandelen en 40% obligaties is, zou uw gedeelte aandelen in een recessie afnemen als de aandelenmarkt zou dalen, terwijl uw obligatiegedeelte zou toenemen.

Laten we zeggen dat u bent begonnen met een toewijzing van 60% aandelen en 40% obligaties voor een totale investering van  €10.000:

U zou dan €6000 in aandelen hebben en €4000 in obligaties. Als dan zoals gezegd de aandelenmarkt daalt terwijl de obligatiemarkt stijgt in waarde, kan uw portefeuille er als volgt uit zien:

Aandelen €4500

Obligaties €5500

Om opnieuw in evenwicht te komen, zou u €1500 van uw obligatieportefeuille verkopen en dat bedrag toevoegen aan uw aandelenportefeuille, waardoor uw portefeuille terug zou komen op €6.000 in aandelen en €4.000 in obligaties.

Similar Posts