Financieel

Een hypotheek voor 2e huis moet voldoen aan bepaalde voorwaarden

hypotheek voor 2e huis

Als je je zinnen hebt gezet om een tweede huis te kopen en je een hypotheek voor 2e huis wil afsluiten, zal je met enkele belangrijke zaken rekening moeten houden. Het is immers niet altijd mogelijk bij kredietverstrekkers een hypothecaire lening af te sluiten. Daarnaast is het een heikel punt dat een 2e huishypotheek geen recht geeft op fiscale aftrekbaarheid. Het hypotheekgedeelte wordt door de belastingen aanzien als een consumptieve lening. Gelukkig is er een lichtpunt. De eventuele opbrengsten bij een mogelijke verhuur van een nieuwe woonst worden niet belast.

 Hypotheek voor 2e huis wordt niet volledig gefinancierd

Als je een tweede hypotheek wil nemen voor een tweede huis die geen hoofdverblijfplaats vormt, zijn er geen hypothecaire kredietverleners die het hele project volledig zullen financieren. In uitzonderlijke gevallen kan je een hypotheek voor een 2e huis krijgen, maar dan zal je wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Naast de inbreng van eigen financiële middelen, worden nog enkele andere eisen gesteld. Zo moet het huis uit steen zijn gebouwd, met pannen zijn bedekt en op een fundering zijn gebouwd.

hypotheek voor 2e huis

 Er zijn nog meer randvoorwaarden voor een tweede huis

De meeste bankinstellingen of hypothecaire kredietverstrekkers houden zich aan volgende regels bij een hypotheek van een 2e huis:

  • De inbreng van eigen financiële middelen
  • Er worden heel concrete bouwkundige voorwaarden gesteld
  • Hou rekening met de opslag van de rente
  • In bepaalde gevallen wordt de verhuur van de woning niet toegelaten

 Een recreatiewoning als hoofdverblijfplaats is niet overal hetzelfde

Ben je van plan een recreatiewoning te kopen als hoofdverblijfplaats? Dan zal je toch met enkele randvoorwaarden duidelijk rekening mee moeten houden. Via deze manier een hypotheek afsluiten is wel iets complexer dan een gewone hypothecaire lening van een klassiek woonhuis afsluiten. Niet alle hypothecaire kredietverstrekkers lopen warm om de recreatiewoning financieel te ondersteunen. Ook al is het de bedoeling om het nieuwe project als hoofdverblijf te gebruiken. Zo staat de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente in de meeste gevallen ter discussie. Bovendien voeren niet alle gemeenten een zogenaamd gedoogbeleid. Heel veel gemeenten weigeren een vergunning om een recreatiewoning te aanzien als een permanente verblijfplaats. Belangrijk is dat je duidelijk informatie vraagt bij de gemeente want dit kan immers van gemeente tot gemeente verschillen.

Similar Posts