Financiën en Verzekeringen

Als ondernemer de innovatiebox aanvragen?

Op zoek naar manieren om je kosten te verlagen en daardoor minder belasting te hoeven betalen? Dat klinkt voor veel ondernemers als een droom. Toch maakt dit deel uit van de realiteit, want de overheid beloont ondernemers die op succesvolle wijze bezig zijn met innovatie. De innovatiebox is geregeld in de Wet Vennootschapsbelasting, maar onder voorwaarden kun je als IB (inkomstenbelasting)-ondernemer ook al profiteren van de innovatie die je in de periode voordat je wordt omgezet naar de BV. We zullen je met deze fiscale informatie niet te veel vermoeien, we vertellen je vooral waarom je de innovatiebox zou willen aanvragen en wat deze box precies inhoudt. Lees verder!

Innovatiebox: een uitleg

Over de innovatiebox berekening kunnen we lang spreken, maar om het te kunnen snappen is het voldoende om slechts de kernpunten te bespreken. Als je de innovatiebox gaat aanvragen, dan zal het gevolg daarvan in het kort zijn dat je over een bepaald gedeelte niet 15 tot 25,8% vennootschapsbelasting zult betalen, maar een verminderd tarief, namelijk 9%. Dat is geregeld in de wet. Wat iedere ondernemer zal begrijpen is dat dit een enorm verschil is, zeker als het gaat om een behoorlijk bedrag. Je kunt je best voorstellen dat 9% en 25,8% een verschil kan maken op het gebied van concurrentie, als jij bijvoorbeeld wel de innovatiebox verleend krijgt na het aanvragen en de concurrent niet. Want belangrijk is namelijk dat je het immateriële activum zelf hebt ontwikkeld. Er wordt gekeken of je een kleine of grotere belastingplichtige bent. Afhankelijk daarvan:

  • Moet je alleen een S&O verklaring afgeven (kleine belastingplichtige)
  • Moet je naast de S&O verklaring ook een juridisch ticket (octrooi) hebben (grote belastingplichtige)

Jaarlijks wordt de omzet getoetst. Je kunt voor jezelf daarom alvast nagaan wat je daarvoor nodig hebt, maar ons advies is wel om een fiscalist te laten helpen, de innovatiebox aanvragen kan namelijk nogal complex zijn. Alleen als je zelf een fiscale achtergrond hebt, begrijp je hoe ingewikkeld het kan zijn. Laat staan voor een (op dit gebied) leek. Zo kun jij je bezighouden met de core business en laat je het innovatiebox aanvragen aan een adviseur over. Belangrijk is dus dat octrooien (valt onder juridisch ticket, zoals dat wordt genoemd) en S&O verklaringen toegang kunnen geven voor verlenen van de innovatiebox. S&O staat uiteraard voor speur & ontwikkelingswerk, mocht het kwartje nog niet bij je gevallen zijn. Laat je helpen tijdens deze aanvraagprocedure. Wel is het fijn om alvast de strekking van de voorwaarden te kennen. We hopen hiermee een korte en duidelijke uitleg te hebben gegeven. 

Ook de innovatiebox aanvragen?

Wil jij ook de innovatiebox aanvragen? Minder belasting betalen wil iedereen. De overheid weet dat ook en beloont daarom ondernemers die zich bezig houden met innovatie, middels de innovatiebox. Uiteraard moet je aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je de innovatiebox kunt aanvragen en voordat deze uiteindelijk wordt verleend. Maar hard werk wordt beloond, dus de kans is groot dat jij hier ook aanspraak op kunt maken. Heb jij nog vragen of wil je meer lezen? Dat doe je via <a href="http://www.vindsubsidies.nl.”>www.vindsubsidies.nl. 

Similar Posts